Hoitotyön tutkimussäätiö

Muistiliiton tiedote, julkaistu 13.11.2018: Tutkimusnäyttö vahvistaa: lääkkeetön hoito vähentää muistisairaan haasteellista käyttäytymistä

Tutkimusnäyttö tukee lääkkeettömien menetelmien käyttöä muistisairaiden haasteelliseksi koetun käyttäytymisen vähentämisessä. Tämä selviää Muistiliiton Hoitotyön tutkimussäätiöltä tilaamassa katsauksessa.

Suomessa on lähes 200 000 muistisairautta sairastavaa henkilöä ja määrän oletetaan nousevan, kun väestö ikääntyy. Muistisairauteen voi liittyä käyttäytymistä, jonka ympäristö voi kokea häiritseväksi tai vaikeaksi hallittavaksi. Muutokset käyttäytymisessä saattavat vaikuttaa muistisairaaseen itseensä, hänen läheisiinsä ja hoitavaan henkilöstöön. 

Muistiliiton tilaamassa katsauksessa koottiin ja arvioitiin vuoden 2015 jälkeen julkaistuja tutkimuksia, jotka käsittelevät lääkkeettömien menetelmien vaikutuksia muistisairautta sairastavan haasteelliseksi koettuun käyttäytymiseen.

Tutkimusnäyttö tukee lääkkeettömien menetelmien käyttöä muistisairaiden haasteelliseksi koetun käyttäytymisen hoitamisessa. Vahvin näyttö liittyy musiikin käyttöön, ja tutkimusnäyttö tukee myös muistisairaan yksilölliset tarpeet ja toivomukset huomioivien menetelmien käyttöä kiihtyneisyyden ja aggressiivisuuden vähentämiseksi.

”Usein puhutaan käytöshäiriöistä tai haasteellisesta käyttäytymisestä, joka on parempi termi. Ammattitaitoiset hoitotyöntekijät pohtivat aina, mikä on käyttäytymisen syy, eivätkä määrittele käyttäytymistä sairauden oireeksi. Hoitajien haasteena on pyrkiä selvittämään, mikä viesti käyttäytymiseen liittyy ja mitä muistisairas yrittää kertoa käyttäytymisellään”, Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pohtii.

Lue tämä Muistiliiton mielenkiintoinen tiedote kokonaisuudessaan tästä linkistä

Sivua viimeksi päivitetty 15.2.2019

Ajankohtaista

Vieraat tekevät juhlan. Lämmin kiitos kaikille vuoden 2019 IV symposiumiin osallistuneille! Kiitos myös kaikille esiintyjille sekä työryhmässä mukana oleville!
Hotuksen tutkimusjohtajan Arja Holopaisen avauspuheenvuoro: IV Terveysalan kansallinen näyttöön perustuvan toiminnan symposium 14.2.2019
Nähdään symposiumissa ja otetaan #näyttökäyttöön hoitotyössä!

Uutisarkisto »