Skip to main content

Vuoden 2024 ensimmäinen Näyttövinkki®-päivitys

Hotuksen perustehtävänä on tiivistää luotettavaa, laadukasta ja ajantasaista tutkimusnäyttöä hoitotyön käyttöön. Ajantasaisuuden varmistamiseksi olemme kehittämässä Näyttövinkkiemme® päivitysprosessia. Tänään julkaistu Näyttövinkki® 2/2024 on vuoden 2024 ensimmäinen Näyttövinkki® -päivitys, joka kysyy: Millaisia vaikutuksia mindfulness-harjoitteilla on hoitotyöntekijöiden kokemaan psykologiseen hyvinvointiin? Psyykkisen kuormittumisen tunnistaminen…

Näyttövinkki® 1/2024: Millainen vaikutus eläinavusteisella terapialla on sairaalahoidossa olevien lasten ja nuorten hyvinvointiin?

Sairaalahoitoon liittyy lapsilla ja nuorilla yleisesti paljon stressiä, ahdistusta ja erilaisia fyysisiä oireita, kuten kipua. Eläinavusteinen interventiolla (AAT – animal-assisted therapy) tarkoitetaan lemmikkieläinten käyttöä ihmisten fyysisen, sosiaalisen, emotionaalisen ja kognitiivisen toimintakyvyn parantamiseksi. Eläinavusteinen terapia on yksi keino, jota voidaan käyttää…

Tänään 4.2.2024 vietetään Maailman syöpäpäivää

Tänään vietetään Maailman syöpäpäivää. Suomen Syöpärekisterin mukaan alle 20-vuotiaista syöpään sairastuu keskimäärin 233 nuorta henkilöä vuosittain. Lapsen tai nuoren sairastuessa syöpään on tärkeää, että hänen ja koko perheen hyvinvointia tuetaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja monimuotoisesti.  Sairaalahoitoon liittyy lapsilla ja nuorilla yleisesti…

Näyttövinkki 8/2023: Mitkä tekijät ovat yhteydessä diabetesta sairastavien aikuisten omahoidon toteutumiseen?

Tänään 14.11. vietetään Maailman Diabetespäivää. Diabetes on yhteisnimitys joukolle erilaisia sairauksia, joita yhdistää poikkeuksellisen korkea verenglukoositaso. Kaikissa diabeteksen muodoissa hoidon painopiste on henkilön itsensä toteuttamassa omahoidossa, joka tapahtuu keskellä hänen omaa arkeaan. International Diabetes Federation (IDF) arvioi, että vuonna 2021…

Näyttövinkki 7/2023: Millainen vaikutus liikunnallisella kuntoutuksella on Parkinsonin tautia sairastavan motorisiin oireisiin ja elämänlaatuun?

Näyttövinkin® katsauksen tulosten mukaan: Liikunnallisella kuntoutuksella on kontrolliryhmään (ei harjoittelua) verrattuna sekä Parkinsonin taudin motoristen oireiden vakavuutta lieventävä että elämänlaatua parantava vaikutus. Liikunnallisessa kuntoutuksessa korostuu harjoittelun pitkäjänteisyys. Liikunnallisen kuntoutuksen haitoista on toistaiseksi niukasti tietoa: Liikunnalliseen kuntoutukseen käytetyt menetelmät ovat kuitenkin…

Näyttövinkki® 4/2023: Millaisin keinoin sairaala- tai pitkäaikaishoidossa olevien ikääntyneiden ravitsemustilaa voidaan parantaa?

Vaikuttavia tapoja parantaa ikääntyneiden potilaiden ravitsemustilaa ovat avustaminen ja ohjaaminen ruuan tarjoamiseen, ruokailuympäristöön ja runsasenergisiin ruokiin panostaminen moniosaiset interventiot ja moniammatillinen ruokailun edistämiskulttuuri Tulokset tarjoavat tärkeää tietoa hyödynnettäväksi sosiaali- ja terveydenhuollossa ikääntyneiden potilaiden hyvän ravitsemustilan edistämiseksi. Lue lisää Näyttövinkistä® 4/2023…

Näyttövinkki® 3/2023: Millaisia kokemuksia mielenterveysasiakkailla on luonnossa tapahtuvasta terapeuttisesta virkistystoiminnasta?

Luontoperustainen, terapeuttinen virkistystoiminta koetaan nautinnollisena ja sosiaalisesti osallistavana kokemuksena, joka edistää merkityksellisten ihmissuhteiden ja yhteyksien muodostumista. Tämän lisäksi luonto koetaan sosiaalisena ja kulttuurisena ympäristönä, joka edistää psykososiaalista hyvinvointia sekä mielenterveyttä. Lue lisää Näyttövinkistä 3/2023