Tämän hoitosuosituksen tarkoituksena on kuvata näyttöön perustuvia suosituksia lääkkeettömistä menetelmistä, joilla voidaan sekä ennaltaehkäistä, tunnistaa ja hoitaa kriittisesti sairaiden potilaiden sekavuustilaa. Suosituksen tavoitteena on yhtenäistää lääkkeettömiä käytäntöjä, joilla kriittisesti sairaiden potilaiden sekavuustilaa ehkäistään ja hoidetaan.
Uuden hoitosuosituksen tausta ja tarve
Sekavuustila eli delirium ilmenee psyykkisen tilan vaihteluna. Oireiden kehittyminen on nopeaa, muutamasta tunnista vuorokauteen. Sekavuustila todetaan jopa 70 prosentilla tehohoidossa olevista aikuispotilaista. Oireyhtymän ennuste on huono. Se muun muassa lisää tehohoidossa olevien potilaiden kuolleisuutta kuuden kuukauden jälkeen jopa 50 prosentilla ja tehohoidon kustannuksia noin 39 prosenttia. Oireyhtymä myös pitkittää teho- ja sairaalahoitojaksoa ja hengityslaitehoidon kestoa sekä lisää pitkäaikaisen kognitiivisen tason alenemisen riskiä. Sekavuustila heikentää potilaan kykyä osallistua hoitoonsa, aiheuttaa inhimillistä kärsimystä potilaalle ja läheisille sekä lisää hoitohenkilökunnan työkuormaa.
Kenelle hoitosuositus on laadittu?
Hoitosuositus on laadittu kaikille terveydenhuoltoalan ammattihenkilöille, jotka kohtaavat ja hoitavat työssään kriittisesti sairaita potilaita. Se on hyödynnettävissä laajasti myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammatillisessa peruskoulutuksessa sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten täydennyskoulutuksissa.
Lue lisää Hotus-hoitosuositukset® -koontisivulta
Mahdolliset lisätietopyynnöt:
- Työryhmän puheenjohtaja, Laura-Maria Peltonen (laura-maria.peltonen(at)utu.fi)
- Työryhmän mentori: Kristiina Heikkilä (kristiina.heikkila(at)hotus.fi)