Skip to main content

Näyttövinkki® 10/2022: Onko sairaalassa veteen syntyneen vastasyntyneen voinnissa eroja tavanomaisesti syntyneeseen verrattaessa?

10/2022Vesisynnytyksen suosio on kasvanut ja vuosina 2017–2020 vesisynnytys tuli vaihtoehdoksi monessa suomalaisessa synnytyssairaalassa. Vesi toimii jo synnytyksen avautumisvaiheessa lääkkeettömänä kivunlievityskeinona. Vesi myös rentouttaa, kannattelee ja mahdollistaa liikkumisen sekä hyvän asennon löytämisen. Vesisynnytykset ovat olleet synnyttäjille positiivisia ja voimaannuttavia kokemuksia.

Sairaalassa tapahtuva vesisynnytys näyttää olevan vauvalle yhtä turvallista kuin tavanomainen synnyttäminen sairaalassa. Järjestelmällisen katsauksen ja meta-analyysin tulosten mukaan vesisynnytys olisi yhteydessä vastasyntyneen pienempään hypotermian, hengitysvaikeuksien ja tehohoidon tarpeen riskiin. Tulosta tulkittaessa on kuitenkin otettava huomioon se, että korkean riskin synnyttäjä ei synnytä vedessä sekä se, että mikäli synnytyksen aikana on havaittu lisääntyviä riskejä, on synnyttäjä jo tullut pois vedestä.

Uusi Näyttövinkki 10/2022 löytyy Näyttövinkki-sivuiltamme, kategorian kohdasta: Raskaus, synnytys ja vauvatlue lisää