Suomessa kätkytkuolemien vuosittainen määrä on laskenut merkittävästi 2000-luvulla ja viime vuosina kätkytkuolemia on todettu alle 10 vuodessa. Kätkytkuolemien jatkuvan ja pitkäjänteisen ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää, että vanhempien ja muiden vauvan hoitoon osallistuvien aikuisten ohjaus perustuu ajantasaiseen ja laadukkaaseen tutkimusnäyttöön sekä ohjausta ja siinä käytettyjä materiaaleja arvioidaan ja edelleen kehitetään säännöllisesti.
Tänään julkaistu Näyttövinkki® 10/2024 vastaa tällä kertaa kysymykseen: Miten vauvan turvallista nukkumista voidaan edistää? Tämä päivitys korvaa Näyttövinkin 4/2021 (Miten edistän vauvan turvallista nukkumisympäristöä?) ja muut sen aiemmat versiot.
Näyttövinkissä esitellään turvallista nukkumista edistävät toimet, erityisesti kätkytkuoleman ja muun vauvan nukkumisen aikaisen kuoleman riskin vähentämisen näkökulmasta perustuen Yhdysvaltojen lastenlääkäriyhdistyksen (American Association of Pediatrics, AAP) vuonna 2022 julkaisemaan suositukseen.
Perheen tilanne ja tuen tarve on tärkeää huomioida ohjaustilanteessa yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti. Vauvan ja perheen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on otettava vauvan turvallisen nukkumisen lisäksi huomioon myös muut näkökulmat, kuten mahdollisimman turvallisesti toteutetun perhepedin hyödyt imetyksen toteutumisessa osana vanhempien jaksamisen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukea.
Kiitämme lämpimästi työryhmää:
- Hakulinen Tuovi, th, TtT, dosentti
- Nieminen Sanna, kätilö, th, TtM, väitöskirjatutkija, kehittämispäällikkö – THL
- Grym Kirsi, th/sh, TtM, puheenjohtaja – Suomen Terveydenhoitajaliitto
- Niela-Vilén Hannakaisa, kätilö, TtT, dosentti, erikoistutkija – Turun yliopiston hoitotieteen laitos
- Nykyri Anitta, kätilö, IBCLC – Pohde
- Oinonen Päivi, sh/kätilö, TtM, puheenjohtaja – Suomen Kätilöliitto
Linkki Näyttövinkki®-sivuille -> Kategoria jatkossa: Raskaus, synnytys ja vauvat