Ikääntyminen ja siihen liittyvä haavoittuvuuden lisääntyminen luovat monenlaisia haasteita sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksen hoitoon ja omahoitoon. Kansallisen diabetesrekisterin mukaan vuonna 2024 Suomessa tyypin 2 diabetes oli diagnosoitu yli 400 000 henkilölle, joista 67 % oli yli 65-vuotiaita. Vastaavasti tyypin 1 diabetes oli diagnosoitu yli 45 000 henkilölle, joista 19 % oli yli 65-vuotiaita. Diabetesta sairastavien määrän lisääntyessä on tärkeää vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osaamista iäkkäiden diabeteksen hoitoon ja omahoidon tukemiseen liittyvissä erityiskysymyksissä.
Tänään julkaistu Näyttövinkki® 12/2024 vastaa tällä kertaa kysymykseen: Millaiset tekijät liittyvät kognitiiviseen heikentymiseen iäkkäillä diabetesta sairastavilla henkilöillä?
- Iäkkäiden diabetesta sairastavien henkilöiden kognitiivisen heikentymisen riskitekijöitä olivat: ikä 75-vuotta tai yli, korkea HbA1c taso, vähäinen yöllisen unen määrä sekä masennus.
- Kognitiiviselta heikentymiseltä suojaavaksi tekijäksi tunnistettiin säännöllinen liikkuminen.
- Kognitiivisen heikentymisen riskitekijöitä on tärkeää tunnistaa iäkkäillä diabetesta sairastavilla henkilöillä tilan etenemisen ehkäisemiseksi ja yksilöllisen hoidon tavoitteiden ja toteuttamisen määrittelemiseksi. Keskeistä on tukea iäkkäitä henkilöitä yksilöllisesti säännölliseen liikkumiseen, riittävään unensaantiin ja mahdollisimman hyvän hoitotasapainon turvalliseen saavuttamiseen. Lisäksi tulisi herkästi tunnistaa ja hoitaa diabetesta sairastavien iäkkäiden henkilöiden masennusta.
Kiitämme lämpimästi työryhmää:
- Eskolin Silja-Elisa, sh/th, TtM, TM, väitöskirjatutkija, nuorempi tutkija
- Rintala Tuula-Maria, TtT, yliopettaja
- Koski Sari, TtM, väitöskirjatutkija, johtaja (kurssitoiminta ja tietotuotanto)
- Elo Satu, sh, TtT, dosentti, yliopettaja
- Palonen Mira, sh, TtT, dosentti, erikoistutkija
Linkki Näyttövinkki®-sivuille -> Kategoria jatkossa: Pitkäaikaissairaudet ja omahoidon ohjaus