Suomessa itsemurhaan kuoli 740 ihmistä vuonna 2022. Itsemurhasta aiheutuu huomattavaa inhimillistä kärsimystä esimerkiksi läheisille sekä lisäksi kansanterveydellisiä ja –taloudellisia menetyksiä. Aiempi itsemurhayritys on merkittävin itsemurhan riskitekijä, joten itsemurhayrityksen jälkeinen hoito on ensisijaisen tärkeää ennaltaehkäisyn näkökulmasta. On tärkeää tarkastella sitä, millaisia kokemuksia itseään vahingoittavilla ja itsemurhaa yrittäneillä sekä heidän läheisillään on eri toimijoiden palveluista, jotta heidän odotuksiinsa ja tarpeisiinsa kyetään tulevaisuudessa paremmin vastaamaan.
Näyttövinkki® 7/2024 vastaa kysymykseen: Millaisia kokemuksia itseään vahingoittavilla ja itsemurhaa yrittäneillä sekä heidän läheisillään on terveydenhuollosta ja muista palveluista? Näyttövinkissä esitetyt tulokset vahvistavat tietoa siitä, että:
- Terveyspalvelut eivät aina vastaa itseään vahingoittavien ja itsemurhaa yrittäneiden tai heidän läheistensä yksilöllisiin tarpeisiin kansallisesti tai kansainvälisesti.
- Yhdenvertaiseen, kunnioittavaan ja avoimeen kohtaamiseen on mahdollista vaikuttaa yhteistyössä itseään vahingoittavien ja itsemurhaa yrittäneiden sekä heidän läheistensä kanssa yksilö-, työyhteisö- ja organisaatiotasolla.
- Palvelujärjestelmiä on tärkeää kehittää siten, että apua tarjotaan ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä. Lisäksi on keskeistä lisätä tietoisuutta jo saatavilla olevista palveluista sekä parantaa niiden saavutettavuutta. Näin voidaan vähentää tilanteiden kriisiytymistä ja sosiaali- ja terveydenhuollon päivystyksellisten palveluiden kuormittumista.
Kiitämme lämpimästi työryhmää:
- Miettinen Tiina Maria, Lasten- ja nuortenkoti Noisniemi
- Harri Sihvola, Itsemurhien ehkäisykeskus – Mieli ry
- Timo Partanen, THL
Linkki Näyttövinkki®-sivuille -> Kategoria jatkossa: Mielenterveys