![](https://hotus.fi/wp-content/uploads/2024/11/hoitosuositus-haavanhoito-1024x722.jpg)
Krooniset haavat ovat merkittävä terveyshaaste
Kroonisten haavojen esiintyvyyden on arvioitu olevan 0,15–0,22 % väestöstä ja niiden on ennustettu lisääntyvän diabeteksen yleistyessä ja väestön ikääntyessä. Krooniset haavat aiheuttavat kärsimystä haavaa sairastavalle henkilölle ja heikentävät henkilön kokemaa elämänlaatua. Ne huonontavat myös haavaa sairastavan henkilön fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveyttä.
Kroonisen haavan hoitoprosessi
Kroonisen haavan hoitoprosessi on moniammatillinen kokonaisuus, jossa yhdistetään haavaa sairastavan henkilön terveydentilaan liittyvät esitiedot ja kliinisen tutkimuksen perusteella laadittu yksilöllinen hoitosuunnitelma, haavan paikallishoito, lääkitys, ohjaus sekä säännöllinen seuranta. Asiantuntijoiden tiivis yhteistyö varmistaa kattavan ja tehokkaan hoidon, joka edistää haavan paranemista sekä ehkäisee sen uusiutumista.
Kroonisten haavojen hoidossa henkilöllä itsellään on keskeinen rooli haavan paranemisen kannalta. Siksi haavaa sairastavan henkilön ymmärrys haavan riskitekijöistä sekä haavainfektiosta ja infektion ensioireista voi olla yhteydessä parempaan hoitoon sitoutumiseen. Lisäksi kroonisen haavan taustalla vaikuttavan sairauden hoito vaatii haavaa sairastavalta henkilöltä sitoutumista omaan hoitoonsa sekä motivaatiota terveellisten elintapojen noudattamiseen.
Kroonista haavaa sairastavan henkilön kokonaisvaltainen ohjaustilanne sisältää haavanhoidon, kivunhallinnan sekä ohjeistuksen haavan seurannasta, ravitsemuksesta ja elämäntavoista, jotka tukevat haavan paranemista. Nyt julkaistussa Hotus-hoitosuosituksessa tarkastellaan kroonista haavaa sairastavan henkilön omahoidon ohjausta, jonka avulla voidaan edistää kroonista haavaa sairastavan henkilön tietotasoa haavan omahoidosta, minäpystyvyyttä ja omahoitoa lisäävää terveyskäyttäytymistä, sekä tukea henkilön kykyä hoitaa haavaansa.
Uuden Hotus-hoitosuosituksen® tarkoitus ja tavoite
Hoitosuosituksen tarkoituksena on kuvata järjestelmällisesti koottuihin ja kriittisesti arvioituihin tutkimuksiin perustuva näyttö, sekä esittää siihen pohjautuvat suositukset sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka ohjaavat kroonista haavaa sairastavan henkilön omahoitoa. Näiden suositusten avulla voidaan lisätä henkilön tietotasoa haavan omahoidosta, vahvistaa hänen minäpystyvyyttään, edistää omahoitoa tukevaa terveyskäyttäytymistä sekä tukea henkilön kykyä hoitaa haavaansa.
Hoitosuosituksen tavoitteena on yhtenäistää ohjauskäytäntöjä ja antaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille näyttöön perustuvaa tietoa, jonka avulla he voivat ohjata kroonista haavaa sairastavaa henkilöä. Ohjauksen avulla kroonista haavaa sairastava henkilö voi saada lisää voimavaroja haavansa omahoitoon, hänen haavansa paraneminen edistyy ja samalla uuden haavan syntymisen ja uusiutumisen riski vähenee.
Kenelle hoitosuositus on suunnattu
Hoitosuositus on laadittu kaikkien niiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön, jotka työssään ohjaavat kroonista haavaa sairastavaa henkilöä sekä ohjauksella tukevat häntä omahoidossa. Hoitosuositus soveltuu käytettäväksi niin erikoissairaanhoidossa kuin perusterveydenhuollossakin, esimerkiksi kotihoidossa. Tämän lisäksi suositusta voidaan käyttää hoitotyön johtamisen apuna henkilöstösuunnittelussa ja henkilöstön osaamisen varmistamisessa. Suositus on hyödynnettävissä myös oppimateriaalina ja oppisisältöjen kehittämisessä sekä ammatillisessa perus-, lisä- ja täydennyskoulutuksessa.
Lue lisää Hotus-hoitosuositukset® -koontisivulta
Mahdolliset lisätietopyynnöt:
- Työryhmän puheenjohtaja, Terhi Lemetti (terhi.lemetti(at)hus.fi)
- Työryhmän mentori: Hannele Siltanen (hannele.siltanen(at)hotus.fi)