Skip to main content

Näyttövinkki® 6/2025: Miten pakon käyttöön liittyviä negatiivisia kokemuksia voidaan vähentää vapaaehtoisen ja tahdosta riippumattoman psykiatrisen sairaalahoidon aikana?

Pakon käytön tulisi olla viimesijainen keino sekä vapaaehtoisessa että tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa sairaalahoidossa. Pakon käytön vähentämiseen on panostettu viime vuosina, mutta esimerkiksi sitomiseen, eristämiseen ja pakkolääkitsemiseen voidaan yhä joutua turvautumaan tietyissä tilanteissa hoidon aikana.

Potilaiden käsitys pakon käytön tarpeesta voi olla erilainen kuin hoitohenkilökunnan käsitys, jolloin pakkotoimenpiteiden käytön ymmärtäminen ja hyväksyminen voi olla haastavaa ja niistä voi seurata merkittäviä negatiivisia kokemuksia. On tärkeää lisätä tietoisuutta pakon käytön mahdollisista seuraamuksista sekä tarkastella sitä, miten potilaiden pakon käyttöön liittyviä negatiivisia kokemuksia voidaan vähentää.

Tänään julkaistu Näyttövinkki® 6/2025 vastaa kysymykseen: Miten pakon käyttöön liittyviä negatiivisia kokemuksia voidaan vähentää vapaaehtoisen ja tahdosta riippumattoman psykiatrisen sairaalahoidon aikana?

Pakon käyttöön liittyviä negatiivisia kokemuksia voidaan vähentää esimerkiksi:

  • Vahvistamalla ammattilaisten päätöksenteon ja toiminnan hoivaeettistä perustaa, sillä riippuen muun muassa ammattilaisten tavasta ratkaista pakkotoimenpiteitä edellyttävät tilanteet, potilaat voivat kokea ne joko välttämättöminä henkilön suojelun keinoina tai itsemääräämisoikeutensa rikkomisena.
  • Edistämällä potilaiden äänen kuulumista ja jaettua päätöksentekoa sekä parantamalla potilaiden kokemusta läheisyydestä, kunnioituksesta ja tasapuolisuudesta hoitosuhteessa, sillä näiden puute lisää potilaiden kokemusta pakosta.

Lisää pakon käyttöön liittyvistä negatiivisista kokemuksista ja niitä vähentävistä toimista voit lukea Näyttövinkistä.

Kiitämme lämpimästi työryhmää:

  • Blomqvist Sanna, sh, TtM-opiskelija, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Turun yliopisto
  • Lamminen Anna, sh, TtM-opiskelija, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Turun yliopisto
  • Laukkanen Emilia, TtT, koulutuspäällikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Kuosmanen Lauri, TtT, dosentti, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto

Linkki Näyttövinkki®-sivuille -> Kategoria jatkossa: Mielenterveys sekä Kohtaaminen ja tuki

Viimeisimmät tiedotteet