Näyttöön perustuvan hoitotyön toteutuminen Suomessa
Hotus seuraa näyttöön perustuvan hoitotyön toteutumista toteuttamalla kansallisen kyselytutkimuksen 2–3 vuoden välein.
Tälle sivulle on koottu tuloksia eri vuosina julkaistuista raporteista.

Näyttöön perustuvan hoitotyön toteutuminen vuonna 2024
- Näyttöön perustuvan toiminnan toteutumisen arvioissa oli havaittavissa muutosta parempaan, mutta silti vain alle puolet arvioi toteutumisen hyväksi.
- Näyttöön perustuvan hoitotyön toteutumisessa on kyselyyn vastaajien arvioimana edelleen useita kehittämistarpeita kohdentuen erityisesti näyttöön perustuvan hoitotyön tukirakenteisiin. Näiden vahvistaminen entisestään on keskeistä näyttöön perustuvan hoitotyön toteutumisen varmistamiseksi. Kehittämistyössä voidaan hyödyntää esimerkiksi näyttöön perustuvien yhtenäisten hoitotyön käytäntöjen kehittämisen ja käyttöönoton (FinYHKÄ) mallia (Hotus 2024).
- Johto- ja hallintotehtävissä sekä asiantuntijatehtävissä toimivat arvioivat näyttöön perustuvaa hoitotyötä tukevat tekijät paremmiksi kuin kliinisissä hoitotyön tehtävissä toimivat. Verrattuna vuoteen 2021 johto- ja hallintotehtävissä toimivien arviot olivat kuitenkin tässä vuoden 2024 kyselyssä kautta linjan heikommat. Vastaavasti asiantuntijatehtävissä ja kliinisissä hoitotyön tehtävissä toimivien arviot olivat nyt samankaltaiset tai hieman paremmat kuin vuonna 2021.
- Lähi- ja perushoitajien vastausten perusteella näyttöön perustuva toiminta on heille edelleen vieraampaa kuin muille kliinisissä hoitotyön tehtävissä toimiville. Heidän arvionsa omasta osaamisestaan, asenteistaan ja toiminnastaan sekä organisaatiokulttuurista olivat muita ammattiryhmiä matalammat (tulos yhdenmukainen vuoden 2021 kyselyn kanssa).
- Toimintaympäristöistä ennaltaehkäisevä terveydenhuolto ja yliopistosairaala näyttäytyivät tarkastelluissa kuvailevissa tuloksissa vastaajien arvioiden perusteella myönteisessä valossa (tulos yhdenmukainen vuoden 2021 kyselyn kanssa). Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto sai myönteiset arviot erityisesti näyttöön perustuvaa hoitotyötä tukevaan organisaatiokulttuuriin, kliinisissä tehtävissä toimivien asenteisiin, osaamisen varmistamisen käytäntöihin ja hoitotyön johtajilta saatuun tukeen liittyen. Yliopistosairaala sai vastaavasti myönteiset arviot erityisesti organisaation tukirakenteisiin ja johtajilta saatuun tukeen sekä osaamisen varmistamisen käytäntöihin liittyvissä osa-alueissa. Toimintaympäristöistä erityisesti muun kuin yliopistollisen sairaalan psykiatrisella poliklinikalla tai osastolla kliinisissä hoitoyön tehtävissä toimivilla tulokset näyttäytyivät nyt myönteisempinä kuin vuoden 2021 kyselyssä.
- Hotus-hoitosuositusten tunnettuus oli nyt suurempaa kuin vuoden 2021 kyselyssä. Erityisesti lähi- ja perushoitajien keskuudessa Hotuksen tuotteiden tunnettuus on edelleen muita ammattiryhmiä heikompaa, vaikka tunnettuus oli myös heidän keskuudessaan lisääntynyt. Myös muut arviot Hotuksen tuotteista olivat parantuneet vuodesta 2021.
Lisätietoja uudesta raportista löydät alla olevasta osiosta NPT-raportti 2024
Kansallisen kyselyn raportti 2024 on saatavissa täältä

Tarkemmat tulokset väittämittäin, ammattiryhmittäin ja toimintaympäristöittäin ovat saatavissa erillisistä liitetaulukoista:
Liitetaulukko A: NPH:n toteutuminen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluorganisaatioissa
Liitetaulukko B: Hoitotyön käytäntöjen seuranta- ja arviointi organisaatiossa
Liitetaulukko C: Näytön levittäminen organisaatiossa
Liitetaulukko D: Näyttöön perustuvien käytäntöjen kehittäminen ja käyttöönotto organisaatiossa
Liitetaulukko E: Henkilöstön oma arvio näyttöön perustuvan toiminnan osaamisestaan
Liitetaulukko F: Hoitotyöntekijöiden osaamisen varmistaminen organisaatiossa
Liitetaulukko G: Henkilöstön asenteet näyttöön perustuvaa toimintaa kohtaan
Liitetaulukko H: Henkilöstön arvio organisaatiokulttuurista
Liitetaulukko I: Henkilöstön näyttöön perustuva toiminta
Liitetaulukko J: Hotuksen tuotteiden tunnettuus ja näkemykset
Missä mennään näyttöön perustuvassa hoitotyössä vuonna 2021?
Näyttöön perustuvan hoitotyön toteutumisessa ja sitä tukevissa rakenteissa oli vuonna 2021 kyselyyn vastanneiden arvioimana edelleen useita kehittämistarpeita. Kehittämistarpeet kohdentuvat vastaajien näkemysten perusteella erityisesti organisaation tukirakenteisiin ja hoitotyön johtajilta saatavaan tukeen.
Johto- ja hallintotehtävissä sekä asiantuntijatehtävissä toimivat näyttivät arvioivan kautta linjan toiminnan ja näyttöön perustuvaa hoitotyötä tukevat rakenteet paremmiksi kuin kliinisissä hoitotyön tehtävissä toimivat. Tämä tulos on yhdenmukainen vuoden 2018 raportin kanssa.
Lähi- ja perushoitajien vastausten perusteella näyttöön perustuva toiminta on heille vielä vieraampaa kuin muille kliinisissä hoitotyön tehtävissä toimiville. Heidän arvionsa esimerkiksi omasta osaamisestaan, asenteistaan ja toiminnastaan olivat muita ammattiryhmiä matalammat.
Toimintaympäristöistä yliopistosairaala sekä ennaltaehkäisevä terveydenhuolto näyttäytyivät vastaajien näkemysten perusteella myönteisessä valossa.
Kansallisen kyselyn raportti 2022 saatavissa täältä.

Tarkemmat tulokset väittämittäin, ammattiryhmittäin ja
toimintaympäristöittäin ovat saatavissa erillisistä liitetaulukoista:
Liitetaulukko A: NPH:n toteutuminen
Liitetaulukko B: Hoitotyön käytäntöjen seuranta- ja arviointi
Liitetaulukko C: Näytön levittäminen
Liitetaulukko D: Näyttöön perustuvien hoitotyön käytäntöjen kehittäminen ja käyttöönotto
Liitetaulukko E: Organisaation NPHn tukirakenteet
Liitetaulukko F: Itsearvio NPH:n osaamisesta
Liitetaulukko G: Organisaation hoitotyöntekijöiden osaamisen varmistamisen toimintatavat
Liitetaulukko H: Osaamista tukevien menetelmien hyödyntäminen organisaatiossa
Liitetaulukko I: Itsearvio NPH:n asenteista
Liitetaulukko J: NPH:tä tukeva organisaatiokulttuuri
Liitetaulukko K: Henkilöstön näyttöön perustuva toiminta
Hotus ja Suomen sairaanhoitajaliiton (nyk. Suomen Sairaanhoitajat) yhteistyönä ensimmäinen järjestettiin kansallinen kysely koskien näyttöön perustuvan toiminnan toteutumista. Sen kohderyhmänä olivat sairaanhoitajat, hoitotyön johtajat ja asiantuntijatehtävissä toimivat.
Kyselyn tarkoituksena oli selvittää, miten näyttöön perustuva toiminta näkyy sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä millaista tukea sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiot ovat järjestäneet näyttöön perustuvan toiminnan toteutumiseksi.
Kansallisen kyselyn raportti vuodelta 2018
